מזה מספר חודשים מחויבים כל אתרי האינטרנט בישראל להיות נגישים לבעלי מוגבלויות. החוק החדש נכנס לתוקף באוקטובר 2016 ונוגע לאתרים קטנים וגדולים כאחד. המטרה מאחוריו היא לאפשר לבעלי נכויות שונות זכות ואפשרות שווה לשימוש בשירות ובמידע הקיים ברשת. בסקירה זו נפרט מה משמעות המהלך, עבור מי הוא מיועד, אלו פתרונות הוא כולל ועוד.
כאמור חוק הנגשת אתרי אינטרנט נועד כדי ליצור גישה למידע ולפעולות ברשת, עבור מי שהיום מתקשה להיעזר בהם – קרי בעלי מוגבלויות. מטבע הדברים ההתאמות רלבנטית ביותר למוגבלי ראייה, החל מעיוורי צבעים ועד עיוורים לחלוטין, אך החוק מסייע גם לגולשים שיש להם מוגבלות פיזית, כמו מוגבלות בגפיים העליונות המפריעה לשימוש במקלדת ועכבר ולבעלי מוגבלויות שכליות שקריאה והבנה הם בעייתיות עבורם.
מעבר ליתרונות הסוציאליים ישנה משמעות עסקית למהלך. הנגשת האתר מרחיבה את הפוטנציאל הכלכלי שלו ומאפשרת להגיע לכ-25% נוספים באוכלוסייה שעד כה לא היו רלוונטיים. כמו כן, אתרים מונגשים משפרים את דירוגם בתוצאות החיפוש של גוגל. חשוב לדעת שאתרים שלא יעמדו בסטנדרט מסתכנים בתביעה על סך 50,000 ₪, ללא כל צורך להוכיח נזק.
הנגשת האתר מתחלקת לתשתית ולתוכן בנפרד. בעוד התאמת התשתית הטכנולוגית היא שירות שמוצע על ידי חברות רבות, לא קיימים בשוק כלים לשינויים המתבקשים בתוכן. למשל, כתוביות לכבדי שמיעה בסרטונים או כיתוב המסר בתמונות עבור מי שמתקשה לראות אותן. משום שלא קיימת טכנולוגיה אוטומטית לערוך תוספות אלו, הן באחריות צוות התפעול של האתר. אלמנט נוסף שפעמים רבות לא שמים עליו דגש הוא נגישות במובייל. כיום, כמחצית מהגלישה נעשית דרך מכשירים סלולאריים ויש לוודא שההנגשה שנערכה לדפדפן של המחשב תפעל גם בנייד.
הנגשת אתרים נלמדת בסדנאות ייעודיות לעורכי תוכן המועברות על ידי עמותת הנגישות לישראל. אלו יוצרות מודעות לנושא ומלמדות תהליכי עבודה שיוצרים אתר מותאם לטווח הארוך. מעבר לכך, רצוי מאוד לקבל סיוע מיועץ נגישות. האחרון יבצע סקירה מעמיקה של האתר, יציג את הבעיות הקיימות בו, את הפתרונות הרלבנטיים להן ולבסוף יאשרם לאחר שיתבצע תיקון. בכדי שתהיו בטוחים שהאתר אכן עומד בכל הדרישות עליכם להיות בעלי הוכחות ומסמכים המעידים כי נעשו כל המהלכים המבטיחים את התאמתו לבעלי מוגבלויות. לאחר שנעזרתם ביועץ, ניתן ליצור קשר עם העמותה העוסקת בתחום ולקבל אישור שהאתר שלכם עומד בסטנדרט.
חשוב לציין, במידה שאינכם סובלים ממגבלה כלשהי, סביר להניח שאתם מתקשים לחוות את האתר באותו אופן שהוא נתפס על ידי בעלי מוגבלויות. כמובן שהדבר טבעי לגמרי אך יש לנקוט במירב המאמצים כדי ליצור אתר שמיש ונגיש באופן אמיתי, ולא רק “לסמן ווי” על רשימת הדרישות בחוק. כשאתם בוחרים פתרון טכנולוגי כלשהו, עליכם לדמיין את הדברים בעיניו של בעל המגבלה ולהתאים את האתר ככל הניתן.
מעוניין לבנות אתר מונגש ולקדם אותו? לחץ כאן